Chatbots: waarom je niet meer zonder kan!

Online shoppen? Ticket boeken? Ware liefde vinden? Daar zijn tegenwoordig chatbots voor!

Starbucks, Uber, Spotify, Domino’s en H&M. Zomaar wat voorbeelden van bedrijven die nu al chatbots gebruiken, en hiermee dagelijks miljoenen klanten helpen in het aankoopproces.
Ook grote bedrijven zoals Microsoft en Facebook investeren veel geld in chatbots. Die zijn het afgelopen jaar ongelofelijk in populariteit gegroeid, en de verwachting is dat dit in 2018 en ver daarna zo door blijft gaan.
Maar waarom eigenlijk? Is costumer service niet juist een persoonlijke zaak?

Wat zijn het?
Chatbots bestaan uit software die bepaalde regels volgt (aan te passen op je bedrijf), en op die manier interactie heeft met je klanten. De meeste vragen die klanten stellen, bijvoorbeeld “Kan ik een grote pizza Hawaï bestellen?” of “Hoe wijzig ik mijn vlucht naar een andere bestemming?”, hebben vaste antwoorden. Sterker nog, als je nu live-chat met een medewerker krijg je vaak een copy-paste antwoord. Dit werk kan prima worden overgenomen door een chatbot. Dit bespaart je tijd en geld.

Chatbots zijn de laatste jaren behoorlijk geavanceerd geworden. Hoewel de Turing-test nog steeds overeind staat, komen bots behoorlijk dichtbij als het gaat om menselijke gesprekken. Denk bijvoorbeeld aan Siri, Apple’s persoonlijk assistente die elke iPhone-gebruiker al jaren kent. Of Echo, Amazons fysieke bot die je helpt online te shoppen.

Waarom moet je chatbots inzetten?
Chatbots kunnen een bedrijf ongelofelijk veel werk uit handen nemen. Dit komt door een aantal voordelen:

  • Ze kunnen zonder supervisie taken verrichten
  • Chatbots zijn meesterlijke multitaskers. Een chatbot kan duizenden mensen tegelijk helpen
  • Een chatbot kan direct reageren, dus de responstijd wordt drastisch verlaagd

Klinkt allemaal geweldig, toch? Ja, dat is het ook. Maar chatbots kunnen niet alles. Zodra een vraag van een klant ingewikkeld wordt, kan een chatbot juist frustratie oproepen, en zal persoonlijk contact een betere optie zijn. Chatbots zijn gemaakt om heel veel eenvoudige taken tegelijk uit te voeren, niet voor persoonsgerichte vragen van klanten.

Gaan chatbots écht groot worden?
Ja. De techniek wordt meer en meer gebruikt, en als het op de juiste manier wordt ingezet zijn de resultaten zeer positief. Als processen automatisch kunnen, zullen mensen die optie altijd kiezen, dat is ook hier het geval.

Facebook heeft hier flink aan bijgedragen door hun chatbot via Facebook messenger te introduceren. Deze wordt door duizenden pagina’s over de wereld gebruikt om klanten te woord te staan.

Conclusie
Een chatbot is mooi, als je deze goed weet in te zetten. Dat wil zeggen: voor de simpele taken waar anders tijd in verloren gaat. De verwachting is dat chatbots een belangrijk deel worden in de klantenervaring van de toekomst.
Ze kunnen mensen niet vervangen, maar ze kunnen een bedrijf wel zijn tijd efficiënter laten besteden. Dit biedt geweldige kansen voor elk merk. Probeer het eens uit, met de Facebook chatbot, en bepaal voor jezelf of het voor geschikt is voor jou!

Vind je deze blog interessant of wil je meer weten? Laat een reactie achter of kijk eens op onze facebook (http://bit.ly/2s8s6jZ). Tot volgende week!

(bron afbeelding https://assets.nst.com.my/images/articles/10ixchat_1507606350.jpg)
(bron header https://gamersdecrypted.com/wp-content/uploads/2015/05/ExMachina_Payoff_hires2-2-header.jpg)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *