Bankbiljetten 2.0

Ontwerpen bankbiljetten saai? Daar denken ze in Noorwegen anders over. Afgelopen voorjaar is in Noorwegen een competitie gestart om de achtste serie bankbiljetten te ontwerpen. De competitie is een project van Norges Bank om de veiligheid van de bankbiljetten te verbeteren en vervalsing tegen te gaan.

Hoewel Noorwegen een duidelijke traditie heeft wat betreft ontwerpen van bankbiljetten, streeft Norges Bank er met een nieuwe thema naar om de biljetten samen te binden tot een samenhangend geheel. De zee, een essentiële factor voor het Noorse bedrijfsleven en de economische welvaart, is gekozen als een vernieuwend alternatief met een breed scala aan visuele mogelijkheden. En het eindresultaat mag er wezen!

snohetta_back

Ripple Effect door Enzo Finger

livsrommet_front

The Living Spaces door The Metric System

Voor de laatste ronde van de competitie waren acht deelnemers geselecteerd door de jury, die bestond uit vijf externe deskundigen en een lid van de bank. Het winnende ontwerp Ripple effects is van Enzo Finger, dat volgens de jury het thema uitstekend heeft uitgebeeld op een verrassende manier en met grote artistieke flair. Uiteindelijk heeft de bank ervoor gekozen om dit ontwerp te combineren met een tweede ontwerp, namelijk The Living Spaces ingezonden door design studio The Metric System.

Naar verwachting zullen de nieuwe bankbiljetten vanaf 2017 beschikbaar zijn voor een periode van 15 jaar.

Bron: Persbericht Norges Bank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *