16.12.2009 ‘Nederlanders geloven niet alles wat online staat’

Online aanbevelingen hebben de meeste invloed op aankoopbeslissingen van de consument. Maar voor het controleren van feiten worden de traditionele bronnen zoals kranten en tijdschriften nog steeds geraadpleegd. Dat blijkt uit onderzoek van Weber Shandwick onder Europese consumenten waaronder Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Weber Shandwick heeft 5464 Europeanen gevraagd door welke communicatiekanalen ze worden beïnvloed bij het nemen van aankoopbeslissingen. Online aanbevelingen hebben met gemiddeld 24% in alle Europese landen veruit de grootste impact. Daarna gevolgd door beïnvloeding van familie en vrienden (20%), winkelpersoneel (13%), Print (12%), Corporate Website (12%), RTV (9%) en Advertising (9%). Verder laat het onderzoek nog wat opmerkelijke feiten zien.

Zo staat 35% van de Europeanen (m/v 18-49) open voor interactie met merken via social media. Nederland vormt hierop een opmerkelijke uitzondering, want het merendeel (51%) geeft aan hier niet voor open te staan.
Dit in tegenstelling tot Italië en Spanje waar respectievelijk 50% in Italië en 47% in Spanje aangeeft geen bezwaar te hebben tegen interactie met merken binnen hun social space.
Jongeren (tot 35 jaar) laten zich meer nog dan ouderen beïnvloeden door de traditionele media (RTV en Print).

De invloed van advertising is op weg naar een ‘dieptepunt’. Waar het gemiddelde in Europa op 9% ligt is de erkenning van de invloed in Nederland met 7% een van de laagste in Europa.

In Europa is men het eens dat wat men leest online niet per definitie ook waar hoeft te zijn. Het merendeel van de ondervraagde consumenten (40%) zoekt daarom bevestiging van feiten in de traditionele media.

De resultaten tonen volgens de onderzoekers aan dat de ontwikkeling van web 2.0 grote invloed heeft op communicatie. Het bereiken van consumenten is niet meer gebonden aan de keuze van één mediakanaal. Voor communicatieprofessionals is het zaak steeds opnieuw te kijken naar de combinatie van mediakanalen die het grootste bereik en beïnvloeding onder de consumenten genereren.

Bron: Communicatieonline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *